Ytterligare förskola i passivhus


Efter produktionen av Förskola Alsike Nord i Knivsta, är det dags för ByggConstruct att bygga ytterligare en passivhus-förskola, Kölängens Förskola, åt samma beställare. Något vi tycker är ett bra val!

Knivsta kommunfastigheter fortsätter att satsa på passivhus. Ett av de nya projekten som nu ska börja produceras är Kölängens Förskola, på Kölängsvägen i Knivsta. Förskolan kommer att påminna en hel del om förskolan ByggConstruct byggde i Alsike.

Nybyggnationen som ska passivhus-certifieras, är på totalt 1780 kvm och innehåller åtta avdelningar fördelade på två plan. Produktionen startar i början av oktober 2017 med mark och kommer att pågå till slutet av mars 2019.

– På ByggConstruct arbetar vi enbart med egen byggpersonal. Erfarenhetsåterföringen från projekt till projekt är värdefull och det skapar effektivare processer. I den här typen av specialprojekt utbildar vi platsledning och hantverkare inom passivhusteknik, berättar Pär Karlsson,
vd på ByggConstruct. Jag tror att antalet passivhus kommer att öka. Den kortsiktiga kostnadsökningen kan räknas hem för beställaren.

Passivhus är energieffektiva och välisolerade byggnader som till stor del värms upp genom den energi som redan finns i huset. Det bidrar till minskning av koldioxidutsläpp med upp till 70 % lägre energiförbrukning, ca 90 kWh/ kvm, jämfört med förbrukningen  i ett traditionellt hus. Stor noggrannhet vid isolering, installationer och val av fönster gäller under byggnation. För att nå funktion är det mycket viktigt med beredningar och kontroller.

– Särskilt kul är att projektet även sätter fart på vårt eget arbete när det gäller energieffektivisering och hur vi vill arbeta för en mer hållbar miljö, säger Pär Karlsson.

– Vi vill vara bäst i klassen. Många av de byggnader vi bygger eller renoverar ska våra yngsta leka i, lära sig i och växa upp i. För oss är det självklart att den nya generationens hus ska vara trygga, energisnåla och hållbara. Därför satsar vi på ByggConstruct på att bli bäst i klassen på att bygga passivhus och lågenergihus, avslutar Pär Karlsson.

Projekt: Nybyggnad av förskola 8st avdelningar i 2 plan BTA 1780 kvm
Beställare: Knivsta Kommunfastigheter
Platschef: Johnny Lindblom och Filip Karlsson
Entreprenadsform: Totalentreprenad på löpande räkning i utökad samverkan (partnering).
Värde: ca 50 miljoner kronor
Byggtid: 2017-10-02--2019-03-29

För mer information gällande ByggConstructs verksamhet kontakta:

Pär Karlsson
Vd ByggConstruct AB
per.karlsson@byggconstruct.se